Kvinner og likestilling

Jeanettes sterke budskap

Siden opprettelsen av HRS har Jeanette vært engasjert i arbeidet vårt, et engasjement hun gjør med livet som innsats. Jeanette, selv frihetsberøvet og tvangsgiftet i Pakistan som 16-åring, er i dag 29 år, og har en historie som de fleste av oss kanskje ikke makter å høre.

Da tvangsekteskap ettertrykkelig ble satt på den offentlige dagsorden i 1999 ved en dokumentar på TV 2, ble Jeanette rystet over mange av de talspersoner som sto frem og påsto at dette var «enkelttilfeller», «ikke vanlig», og ellers gjorde alt de kunne for å bortforklare problemet.

Da programleder Per Ståle Lønning, i sitt daværende debattprogram på TV2, med blikket i kamera etterlyste jenter i Norge som var tvangsgiftet, tok Jeanette affære. Hun kontaktet TV2, og resultatet var at hun, som den første i Norge, sto åpent frem i beste sendetid og fortalte sin historie.

Jeanette understreket at problematikken er omfattende, og at svært mange innvandrerjenter sliter med både tvangsekteskap og æresrelatert vold. Siden jobbet hun åpent med problematikken i HRS, og resultatene, både på godt og vondt, lot ikke vente på seg. I møter, både med politikere, fagfolk og andre, åpnet hun øynene til folk, samtidig som presset fra ulike innvandrergrupperinger økte enormt.

De likte svært dårlig at en kvinne som Jeanette entret offentligheten, og at hun med all tydelighet ikke hadde planer om å la seg bli diktert og styrt av patriarkalske krefter. Jeanettes sikkerhetssituasjon ble forverret, men hun ville ikke gi seg før politiske tiltak for å beskytte innvandrerkvinner og sikre deres menneskerettigheter var på plass. Men presset fra ”sine egne” ble tøft, i tillegg prøvde familien igjen å tvangsgifte henne, og politikerne sviktet ved handlingsvegring. Jeanette tok en pause.

Jeanette er nå tilbake på barrikadene, og har én ting helt klart for seg: Det nytter ikke å fortelle myndighetspersoner hva som foregår og forvente at de tar ansvar. Så nå vil Jeanette, sammen med oss andre i HRS, «fotfølge» makta og avdekke deres ansvarsfraskrivelse og politiske taktikker.

I morgen besøker Jeanette årsmøtet til Buskerud FrP, der hun sammen med informasjonsleder i HRS, Hege Storhaug, er invitert for å snakke om utfordringer knyttet til innvandring og integrering. Det er for øvrig det samme møtet som Ap-politiker og leder av innvandringsrådet Yousuf Gilani i Drammen har trukket seg fra: Kanskje han ikke tør møte Jeanette?

Les intervju med Jeanette i Drammens Tidende.no, 21.01.06Les også hva Drammens Tidende.no skriver om Jeanettes tale, 23.01.06