Kvinner og likestilling

Fire år siden drapet på Fadime Sahindal (1975-2002): De krenkes, de trues, de drepes

I dag er det fire år siden Fadime ble drept av sin egen far. Mordet skapte stor oppmerksomhet, både i og utenfor Sveriges grenser. Svenske myndigheter lovet å gjøre noe med situasjonen for utsatte innvandrerkvinner i Sverige. Hva har så skjedd?

I dag er det fire år siden Fadime ble myrdet av sin egen far i Sverige. «Din jævla hore», skrek han da han skjøt. Drapet fikk enorm oppmerksomhet, langt utover Sveriges grenser, og resulterte blant annet i at den svenske regjeringen bevilget 180 millioner kr. for å bekjempe æresrelatert vold.

Svenske Aftonbladet har gjennom en rekke artikler tatt en kikk på hvordan situasjonen er i Sverige for innvandrerjentene, fire år etter drapet på Fadime. Funnene er nedslående; avisen konkluderer med at mange av jentene, spesielt de muslimske, lever et helt annet liv enn sine svenske medsøstere.

Jentene styres og kontrolleres med jernhånd av familien, og eldre brødre eller andre mannlige familiemedlemmer er langt på vei deres fangevoktere. Jentene er underlagt strenge restriksjoner hva gjelder for eksempel klesstil, sminke, vennebesøk, fritidsaktiviteter, mens kjæresteri er forbudt og sex utenkelig. Men, det betyr ikke at jentene overholder alle reglene de underlagt. De skifter klær og sminker seg på t-banen, møter kjærester i smug, og hjelper hverandre med løgner og dekkhistorier. Samtidig vet jentene at de løper stor risiko ved å «være som andre» – oppdages de, risikerer de å få juling, bli innelåst, sendes tilbake til foreldrenes opprinnelsesland, giftes bort og/eller drepes.

I følge Aftonbladet lever tusenvis av unge svenske innvandrerkvinner i familierelasjoner som er preget av æresrelatert vold. Svensk politi undersøker per i dag ni dødsfall under mistanke om såkalt æresdrap. Ett av disse er knyttet til en svenskpakistansk kvinne. Kvinnen var vitne til et mordforsøk på åpen gate av sin kusine og hennes kjæreste, også de av pakistansk opprinnelse. Paret ble forsøkt skutt av kusinens bror, da deres kjærlighetsforhold ikke ble godtatt. I rettssaken vitnet kvinnen mot sin mannlige slektning, men mens paret fikk ny identitet og hemmelig adresse, «glemte» man kvinnen som vitnet. Hun ble sendt på «ferie» til Pakistan – hvor hun døde.

Hittil i år har en far blitt dømt til fire års fengsel for å ha sperret inne, truet og utsatt sin 16-årige datter for seksuelt krenkende handlinger. Dommen innbefatter grov voldtekt. En annen mann er fengslet mistenkt for å ha deltatt i mordet på sin 13-årige datter i Irak i 2001.

18-årige «Zübeyde», elev ved en videregående skole utenfor Malmö, forklarer mange av innvandrerjentenes situasjon enkelt: «Jämställdhet är för svenskar – inte för oss.»