Æresdrap og æresrelatert vold

Æresdrap øker dramatisk i Pakistan

Fra 2003 til 2004 økte registrerte æresdrap i Pakistan med 25 %, i følge pakistanske myndigheter. Det er all grunn til å anta at dette registrerte antallet kun er toppen av isfjellet.

Fra 2003 til 2004 økte registrerte æresdrap i Pakistan med 25 %, fra 930 registrerte drap i 2003 til 1.250 registrerte drap i fjor, i følge pakistanske myndigheter. Det er all grunn til å anta at dette registrerte antallet kun er toppen av isfjellet. Denne grufulle statistikken bekrefter igjen at det registreres desidert flest æresdrap i landet Pakistan. Pakistan fikk i januar i år en egen lovparagraf mot æresdrap. Men den nye loven vil antakelig hjelpe lite, om overhodet noe som helst. Dette skyldes ikke minst annet lovverk, som såkalte Qisas og Dyat, der offerets familie kan tilgi morderen eller akseptere blodpenger som bot, og morderen går fri. Ettersom morderen oftest er kvinnens bror eller far, vil selvsagt tilgivelse bli akseptert.

I Norge er kun ett tilfelle av æresdrap av en norskpakistansk kvinne under opphold i Pakistan registrert (omtalt i boka Hellig tvang, 1998, av Hege Storhaug, og TV2-dokumentar i 1999). Shazia Saleh (21) fra Grimstad nektet å gifte seg med fetteren sin, og ble drept av familien i en landsby i Punjab i 1995.Les hos csmonitor.comLes også «Curse of honour killing» hos dawn.com 10.01.05