Kvinner og likestilling

Svensk kvinne fikk asyl i USA – et nederlag for rettstaten Sverige

I dagens Aftonbladet fortelles at for første gang i amerikansk rettshistorie har en europeisk kvinne fått asyl i USA på grunn av konemishandling i sitt hjemland. En svensk kvinne, kjent som ’Maria Eriksson’ i Liza Marklunds roman ”Gømda”, har vært tvunget til å flykte fra Sverige fordi svenske myndigheter ikke kunne beskytte henne og datteren mot en voldelig eksmann og far til barnet.

Forfatter Liza Marklund sier saken er et sviende nederlag for Sverige, og minner om at hver tiende dag myrdes en kvinne i Sverige – samtidig som kvinnemord og kvinneforfølgelse anses som en ”privatsak”. Etter Marklunds vurdering har det ikke stor betydning at mannen som har forfulgt og ødelagt for ’Maria’ sitt liv er av utenlandsk opprinnelse, men hun påpeker at utenomeuropeiske menn er kraftig overrepresentert i vold som har dødelig utgang.

Les i AftonbladetLes også: «Kvinnovåld tas inte på allvar,» kommentar av Liza Marklund i Aftonbladet