Integrering og integreringspolitikk

Rosengård brenner igjen

Herjingene i Malmøs forstad Rosengård preges igjen av brannbomber, steinkasting og politi som beskytter personell fra brannvesenet og ambulansen. Denne gangen er det oppsigelsen av en leiekontrakt for en moské og ditto husokkupasjon som har utløst ungdommenes herjinger. Vi får nok høre mye om hva dette ikke skyldes, og enda mer om det svenske utenforskapet.

Rita Karlsen, HRS

I oktober 2006 mistet en moské i Rosengård sin leiekontrakt etter 15 år. Årsaken til oppsigelsen av leiekontrakten er flere, ikke minst at lokalet mangler byggetillatelse. Men moskévirksomheten fortsetter sin virksomhet som om ingenting har hendt, til tross for flere utkastelsesordrer. Siste tidsfrist for å forlate lokalet gis til oktober 2008. Den 24. november gir moskéledelsen opp, og gir fra seg nøklene. Lokalet okkuperes øyeblikkelig av et 30-talls ungdommer.

Politiet kaster dem ut.

I går plasserte eieren av lokalet flere containere som stengsel for inngangsdøren. Politiet overvåker det hele.

Da smeller det i Rosengård. Igjen.

Ungdommene kaster stein og hjemmelagede bomber, brannene blusser opp på ulike steder, flere ungdommer kommer til, ingen slipper unna: Politi, brannvesen, ambulanse, journalister – alle får ta del i ungdommens herjinger og raseri. Politiet er ikke først og fremst i Rosengård for å ta opprørerne, nei, de er der for å beskytte brann- og ambulansepersonellet, men de klarer ikke engang å beskytte seg selv. Forsterkninger innhentes, mer politi og bulldosere som soper gatene for branner. Ungdommene lar seg derimot ikke skremme.

Hvorfor skjer dette?

Utgangspunktet for bråket er lukningen av en moské. Sinte muslimer som føler seg diskriminert og tilsidesatt? I Rosengård bor det en stor overvekt av innvandrere. Innvandrere som ikke får styre slik de seg vil i denne forstaden til Malmø? Eller kanskje et ”generelt” ungdomsopprør, inspirert av det som skjer i Hellas og andre land i Europa? Eller et politisk inspirert show-time fra venstreekstremister? Fuck you, forsvinn og ned med alt og opp med resten.

Jo da, vi kommer til å få høre alle forklaringene og mer til. Da skal vi bare vite følgende:

1. Det har ingenting med religion å gjøre. Altså islam.

2. Rosengård er blitt en getto fordi Sverige diskriminerer innvandrere. Det er ”utenforskapet”, de har ingen jobb og har de jobb er de overkvalifisert til den. Ungdommene går ikke på skole, eller det går dårlig med dem på skolen, fordi skolen ikke er godt nok tilrettelagt.

3. Foreldrene setter ikke grenser for barna siden. Altså guttene.

4. De som bor i Rosengård har elendig bokvalitet, med kakerlakker og rotter, fordi de som leier ut leilighetene ikke ivaretar utleieobjektene godt nok.

Sum: Opprørerne har så godt som intet ansvar. Er du innvandrer, eller har foreldre som er innvandret, står dessuten bortforklaringene i kø i utenforskapet. Er du i tillegg muslim, eller ”etnisk muslim” som mange sier i Sverige, blir du jo (etnisk) diskriminert.

Men, de svenske myndighetene vet å finne svaret: Hat mot demokratiet må forebygges. Regjeringen har gitt Brottsförebyggande rådet (Brå) og Sikkerhetspolitiet følgende oppdrag:

Att sammanställa en rapport om våldsam extremism inom miljöer såsom vit makt miljöer och den extrema autonoma miljön i Sverige.

Extrema autonoma miljön? På Regjeringsakansliet hjemmesider kan vi lese en utdypning av oppdraget:

Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni 2009. I uppdraget ingår bland annat att beskriva hur den våldsamma extremismen i Sverige ser ut, att definiera vad som kännetecknar denna samt vilka våldsmetoder som används och mot vilka våldet riktas. I rapporten ska det också göras en beskrivning av det preventiva arbetet på lokal nivå och av vilka verktyg och åtgärder som kan utvecklas för att användas till att motverka och förebygga våldsam extremism.

Utanförskapet är en faktor som bidrar till framväxten av grupper med extrema åsikter, bland annat rasistiska och fundamentalistiska rörelser som ifrågasätter det demokratiska samhällets grundläggande värderingar. För att kunna motverka denna typ av hot mot demokratin krävs åtgärder som går utöver de brottsbekämpande och rättsvårdande myndigheternas insatser och som inriktas på förebyggande arbete mot våldsinriktad extremism och radikalisering. Det gäller även att arbeta för att skapa möjligheter för avhopp från sådana grupper.

Hvordan dette oppdraget skal løses kan bli en nøtt for de involverte, nettopp fordi de variabler som kan føre til at man forstår hva som kan være utløsende for konfliktene ikke skal snakkes høyt ut. Da kan det stigmatisere. Eller for å forklare det med ny statistikk, fra det svenske statistikkbyrået, SCB:

Bland utrikes födda i Sverige tycks personer från Asien och Afrika vara mindre integrerade i det svenska samhället. Dessa grupper skiljer sig mycket från inrikes födda när det gäller utbildning, sysselsättning, boende och valdeltagande. Skillnaderna är mindre för födda i Norden och i EU-länder.

Idag på den Internationella migrationsdagen publicerar SCB en rapport som belyser integrationsläget i Sverige. Målet med integrationspolitiken är att alla ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett etnisk och kulturell bakgrund.

Skillnader redan i skolanResultaten i rapporten tyder på att Sverige ännu inte har nått ända fram. Jämfört med inrikes födda är det vanligare att utrikes födda elever lämnar grundskolan med betyg som inte gör dem behöriga till de nationella programmen på gymnasiet. Detta gäller särskilt elever födda i Afrika. Även de som kom till Sverige före skolåldern ligger efter inrikes födda niondeklassare.

Inrikes födda högst sysselsättningsnivåSkillnaderna visar sig även på arbetsmarknaden. Högst är sysselsättningen bland inrikes födda och lägst bland kvinnor och män födda i Afrika och Asien.

Bland de sysselsatta med högskoleutbildning har en större andel utrikes födda ett jobb som inte kräver en sådan utbildning. Bland sysselsatta med högskoleutbildning födda i Afrika är drygt hälften överkvalificerade för sina jobb. Bland motsvarade inrikes födda gäller det mindre än en femtedel.

Segregerat boendeÄven när det gäller boendeformer är det stora variationer. Födda i Afrika är starkt överrepresenterade i hyreshus. Det är dessutom vanligare att födda i Afrika och Asien bor i invandrartäta områden medan personer födda i Norden eller i något av EU-länderna oftare bor i områden som domineras av inrikes födda.

Olikheter när det gäller valdeltagandeBland röstberättigade utrikes födda är valdeltagandet lägre än bland inrikes födda. Särskilt liten är andelen röstande bland födda i Afrika, Asien och de delar av Europa som inte tillhör EU. När det gäller politisk representation visar det sig att utrikes födda är underrepresenterade bland både nominerade och valda till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige.

Litt annen statistikk til forteller oss også noe, fortsatt fra SCB:

Vid årsskiftet 2008/2009 kommer Sveriges folkmängd att vara 9 259 000 personer, detta enligt den preliminära befolkningsstatistiken. Folkmängden kommer att öka med 76 000 personer under året, mycket tack vare en fortsatt hög invandring och ett stort antal födda. En så stor folkökning har Sverige inte haft sedan 1970.

Under det gångna året har 102 000 personer invandrat, en ökning med 2 procent jämfört med föregående år.

Under året förväntas 109 000 barn se dagens ljus vilket är en ökning med 2 000 jämfört med förra året.

För tio år sedan var 11 procent av Sveriges befolkning utrikes född. Denna andel har stigit konstant sedan dess och beräknas på nyårsafton i år vara 14 procent. I Sverige har 378 000 personer två utrikes födda föräldrar samtidigt som de själva är födda i Sverige. Denna grupp tillsammans med de utrikes födda utgör 18 procent av hela befolkningen.

Men dette har ingen betydning, det er det vi skal vite.