Politikk

Sarkozy avviser multikulti

“Mitt svar er et klart ja, det er en fiasko.” Dette uttalte president Nicolas Sarkozy på fransk TV i går da han ble spurt om han støtter Angela Merkel og David Camerons avvisning av den multikulturelle ideologien. Også tidligere statsministre i Spania og i Australia har i den senere tiden vendt ryggen til multikulti.

Hege Storhaug, HRS

De ideologiske bevegelsene er raske nå i Europa. Det bør således gi en voldsom gjenklang i regjeringskontorene til særlig Ap at samtlige av Europas mektigste politiske ledere har tatt et generaloppgjør med den multikulturelle ideologien som har rådet i rundt 30 år på kontinentet: først Angela Merkel i fjor høst, deretter David Cameron for seks dager siden i München, og i går Nicolas Sarkozy.

I innstillingen til Aps integreringsutvalg, som ble fremmet på onsdag, er derimot multikultur fremdeles førende. Hvor lang tid vil det ta før Støre og co våger ”å ta en Merkel”?

Sarkozy var meget klar i intervjuet i går på fransk TV. Han sa blant annet dette: ”Vi har vært for opptatt av identiteten til personen som har kommet til landet vårt, og ikke nok opptatt av identiteten til landet som mottok han.” Han pekte på at multikultur har medført parallelle samfunn uten samhandling, en utvikling som har stimulert islamsk ekstremisme.

«Of course we must all respect differences, but we do not want… a society where communities coexist side by side.

«If you come to France, you accept to melt into a single community, which is the national community, and if you do not want to accept that, you cannot be welcome in France,» the right-wing president said.

«The French national community cannot accept a change in its lifestyle, equality between men and women… freedom for little girls to go to school,» he said.

Sarkozy pekte også konkret på muslimske grupper som ber i det offentlige rommet og blokkerer gater under fredagsbønnen.

Sarkozy said in his television interview Thursday that «our Muslim compatriots must be able to practise their religion, as any citizen can,» but he noted «we in France do not want people to pray in an ostentatious way in the street.»

Min hypotese er at innen Stortingsvalget i 2013, vil også Ap avvise multikulturalismen for ytterligere å prøve å styrke eierskapet til integrerings- og innvandringsfeltet – og slik nok en gang følge i FrPs fotspor. Men husk: Aps motiv og grunnholdninger er humane, i motsetning til… Innen 2013 vil også Ap våge å si det som har vært det unevnelige, og som ble hardt avvist av daværende statsråd på feltet, Bjarne Håkon Hanssen, i fjernsynsdebatt i NRK i 2006 med blant andre meg, nemlig at det er en uomtvistelig sammenheng mellom mengden nye innvandrere og vår evne til å få til en reell integrering.

Også tidligere statsminister i Australia John Howard, og tidligere statsminister i Spania, Jose Maria Azna, har i den senere tiden tatt avstand til multikulturalismen.