Ytringsfrihet

Hets mot islamkritikere?

En kommunalt ansatt psykolog i København kommune sa nylig i en tale at det er sammenheng mellom muslimer, kriminalitet og integreringsproblemer. Talen førte til at psykologen fikk en advarsel fra kommunen. Nå anklager Dansk Folkeparti kommunen for hets mot islamkritikere. De vil at velferdsministeren skal ta stilling til saken.

Dansk Folkepartis medlem av integreringsutvalget, Martin Henriksen, kritiserer Københavns Kommunes sosialborgmester Mikkel Warming (Enhetslisten) for å stå bak hets på medarbeidere som ønsker større fokus på islam, skriver JP.dk

En kommunalt ansatt psykolog, Nicolai Sennels, fikk en advarsel etter at han holdt et innlegg på en konferanse. I talen sa han om sammenhengen mellom muslimer, kriminalitet og integreringsproblemer.

Sennels valgte kort etter advarselen å si opp sin stilling, men Henriksen ønsker nå å bringe saken inn for velferdsminister Karen Jespersen (V). Henriksen vil be statsråden om å ta stilling til kommunens håndtering av saken.

– Det er helt og aldeles uacceptabelt, at Københavns i forvejen dybt kontroversielle socialborgmester, Mikkel Warming, efterfølgende gav Sennels en påtale for sit indlæg, da udtalelserne skulle være i strid med kommunens værdigrundlag. Indvendingen er absurd – udtalelserne ikke tager udgangspunkt i værdier, men i fakta, og er et sagligt indlæg i den meget vanskelige og vigtige integrationsdebat, sier Henriksen.

Sosialborgermesteren Warming har tidligere sagt at han ikke ønsker å uttale seg om advarselen til Sennels. Personalesjefen i kommunens sosialforvaltning, Henrik Dencker, har derimot sagt følgende til DR København:

– Medarbejdere har selvfølgelig ytringsfrihed, men når man udtaler sig på forvaltningens vegne, skal man udtale sig i overensstemmelse med det værdigrundlag, som vores politikere har vedtaget. Og man skal derfor gøre sig klart, om man udtaler sig som medarbejder eller som privatperson.

Selv sier psykolog Sennels at det eneste han ønsker er å innlede til en saklig debatt om emnet:

– Min væsentligste pointe var, at vi må forstå, hvilke kulturer folk kommer med til vores samfund. Det er tydeligt mht. kriminalitetsstatistikker, religiøs ekstremisme og integrationsproblemer, at det er mennesker, der kommer fra en muslimsk kultur, der har sværest ved at finde en plads i vores samfund, sier Sennels.

Slik blir det altså munnkurv av – også i Danmark.