Politikk

Dømmes til døden

Over 500 støttespillere av Egypts avsatte president, Brorskapets Mohamed Mursi, skal være dømt til døden. Tiltalte, media og advokater fikk ikke være til stede under rettssaken.

153 av de dødsdømte er fengslet, resten er på flukt, skriver Aftenposten.  Brorskapet er forbudt i Egypt. Dets fremste tilhenger i Norge er moskeen til Det islamske forbundet, Rabitamoskeen, som ledes av Basim Ghozlan.

Ifølge egyptisk TV  skal altså over 500 støttespillere av Egypts avsatte president Mohamed Mursi ha blitt dømt til døden. Det melder nyhetsbyrået Associated Press.

– Domstolen har avgjort å dømme 529 tiltalte til døden, mens 16 er frikjent, sier advokat Ahmed al-Sharif til nyhetsbyrået Reuters.

Dommen er avsagt i byen al-minya, sør i Egypt. Hverken advokater, de tiltalte eller presse fikk være til stede da dommen ble avsagt.

Sikkerhetsoppbudet i minya-provinsen var stort da dommen ble avsagt. Sikkerhetspoliti var utplassert ved offentlige bygg og plasser.

153 av de dødsdømte er fengslet, mens resten er på flukt, får AFP opplyst.

Omfattende sak

Dommen kan ankes, ifølge NTB.

Rettssaken er den mest omfattende mot medlemmer av Det muslimske brorskap siden militærkuppet i juli i fjor.

Blant dem som står tiltalt, er Brorskapets leder Mohammed Badie. Brorskapet er nå forbudt og flere av bevegelsens sentrale skikkelser sitter bak lås og slå. Det ser ikke ut som om Badie er en av de dømte i denne omgang.

Gikk til aksjon

Rettssaken mot ytterligere 700 islamister er ventet å starte tirsdag, melder det statlige nyhetsbyrået MENA, ifølge NTB.

De er blant annet tiltalt for å ha gått til angrep på personer og offentlig eiendom sør i Egypt i august i fjor etter at sikkerhetsstyrker gikk til aksjon mot to protestleire for Mursi-tilhengere i Kairo. Flere hundre demonstranter ble drept av sikkerhetsstyrker i aksjonen 14. august.

Fengslet Mursi

Tilhengere av Mursi, som var Egypts første folkevalgte president, står fast på at han må gjeninnsettes. Han sitter nå fengslet og er tiltalt for en rekke forhold.

Det er uklart hvor mange av de tiltalte som vil være til stede i rettssalen ettersom mange er på frifot, hvorav noen er løslatt mot kausjon. Om lag 200 av dem sitter fengslet, ifølge kilder i rettvesenet.