| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Kjønnslemlestelse side 2

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

Kjønnslemlestelse i Bergen

foto: HRS13.03.06: Etter at HRS informerte politiet i Bergen om at det kan foregår kjønnslemlestelse av jenter i Bergen, har BT.no fulgt opp saken. En ung somalisk kvinne, Hodan Saeed, er glad for at HRS har overlevert konkret informasjon til politiet. RV-politiker med bakgrunn fra Tanzania, Chiku Ali, stiller seg imidlertid sterkt tvilende til at kjønnslemlestelse foregår i byen. Til BT.no sier hun: ”Ut fra mitt kjennskap til miljøet burde jeg vært den første til å få greie på noe slikt.”

Vi vil minne Chiku Ali om at det ikke er ett miljø som eventuelt praktiserer kjønnslemlestelse, men ulike grupper med ulik etnisk opprinnelse. Vi tviler dessuten på at en profilert og integrert kvinne med bakgrunn fra Tanzania, vet hva som foregår i indre sirkler blant for eksempel somaliere og ulike kurdiske grupperinger.


Åpent brev til politiet om påstått kjønnslemlestelse i Bergen

09.03.06: Den siste måneden har Human Rights Service gjort undersøkelser knyttet til informasjon om at kjønnslemlestelse utføres i Bergen. Vi har nå gitt fra oss all informasjon skriftelig til Hordaland politidistrikt. Informasjonen omhandler blant annet dette, her sitat fra det åpne brev til politiet: ”Ved hjelp av kilder har vi de siste ukene identifisert fem familier, med til sammen syv døtre, som kan være kjønnslemlestet av omskjærer i Bergen. Vi har også informert politiet om til sammen 10 personer som kan være direkte involvert i utførelse av kjønnslemlestelse i Bergen, to av dem som omskjærere, og de resterende åtte personene enten som mellommenn eller at de besitter sentral informasjon om hvem som utfører kjønnslemlestelse i Bergen. Til sist har vi pekt på to konkrete steder i Bergen der formidling av omskjærer skal skje.”

Utgangspunktet for arbeidet HRS har gjort, er en anmeldt voldtekt av en syv år gammel jente av somalisk opprinnelse i Bergen 20.desember. Jenta er undersøkt av lege, og det er funnet skader i underlivet. Det er imidlertid grunn å frykte at skadene kan være relatert til kjønnslemlestelse.

Les det åpne brevet


Fadderbarnet ble kjønnslemlestet

foto: HRS27.02.06: Til Dagbladet.no forteller en norsk kvinne om sitt fadderskap via PLAN Norge for en liten jente i Guinea-Bissau. Jenta var blitt sju år da årsrapporten kom i posten til Oslo-kvinnen. I brevet sto det at jenta hun har gitt penger til er blitt omskåret i året som gikk: " (...) De vil også gjerne si at det var en stor fest under omskjæringsseremonien." - Jeg stusset og tenkte «leser jeg riktig nå? Er ikke dette kjønnslemlestelse?» Det sto at jenta var kjønnslemlestet og at dette hadde de feiret, sier den sjokkerte oslokvinnen. Hun synes det er merkelig at PLAN sender ut slike brev, og savner en forklaring fra organisasjonen og spør hva de gjør for å stoppe kjønnslemlestelse. Kvinnen frykter at pengene hun har gitt som fadder har vært med på å virkeliggjøre en omskjæringsseremoni.

PLAN avviser at fadderpenger brukes til omskjæring, men erkjenner samtidig at de ikke kjenner til hvor stort problemet er med at fadderbarn blir kjønnslemlestet.


8 millioner barn med medfødte skader

31.01.06: Hvert år blir rundt åtte millioner barn rundt om i verden født med alvorlige medfødte skader. Mange av barna dør før de fyller fem år, skriver March of Dimes, som er et amerikansk nettsted som forsker på fødsler og barn. De fleste barna med medfødte skader blir født i fattige land. Rundt 70 prosent av barna overlever og kan leve et fullverdig liv på tross av de medfødte skadene. - Vi ble svært overrasket over tallene vi fant, sier forsker Christhoper Howson, som ikke trodde omfanget av medfødte skader var så stort, skriver Dagbladet.no


En baby kan ikke sladre

26.01.06: I kronikk i dagens VG i skriver informasjonsleder i HRS, Hege Storhaug, at Norge kan bli verdens første land som optimalt beskytter jenter mot en av de verst tenkelige praksisene, kjønnslemlestelse. Etter intenst lobbyarbeid av HRS overfor Stortinget, ble det fattet et flertallsvedtak i fjor der Regjeringen ble pålagt å utrede hvordan helseundersøkelser kan innføres for å beskytte jenter mot lemlesting, og aktivt straffeforfølge foreldre ved avdekket lemlesting. Forrige Regjering, anført av Erna Solberg, gikk fullstendig i vranglås. Men med Arbeiderpartiet som nå ledende i den nye Regjeringen, og Karita Bekkemellem som hovedansvarlig for å følge opp stortingsvedtaket, er vi i HRS mer optimistiske enn noen gang før.

Norskfødte jenter kjønnslemlestes
I august i fjor publiserte HRS rapporten Norskfødte jenter kjønnslemlestes. På grunn av forrige Regjerings misnøye med stortingsvedtaket, bestemte HRS seg for å optimalt dokumentere at jenter født i Norge kjønnslemlestes. Vi endte opp i Gambia, og fant fire søstere, alle født i Norge, og som var dumpet der to år tidligere. Kilder i Gambia fortalte oss at jentene var blitt lemlestet. Les i rapporten (pdf) om hvordan vi fant frem til disse jentene.


Jenter i Bergen kjønnslemlestes

06.10.05: Kvinner og barn helt ned i 11-årsalderen får hjelp etter å ha blitt kjønnslemlestet. Ved Hordaland universitetssykehus behandler de i snitt én pasient ukentlig, melder Bergens Tidende.no. Hodan Saeed, opprinnelig fra Somalia, sier at jenter blir sendt fra Bergen til Somalia ”på ferie”, der de lemlestes. Hun vil ha helsesjekk av jenter etter slike reiser. Ap har vedtatt å innføre helseundersøkelser. Karita Bekkemellem er klar i talen til BT: ”Vi skal snu hver eneste stein for å komme i mål.” Ap vil etter all sannsynlighet få støtet av FrP. SV og Sp synes splittet i spørsmålet.

HRS fikk i mai i år gjennom et flertall i kommunalkomiteen for å utrede hvordan helseundersøkelser kan innføres. Den avgående Regjeringen reagerte svært negativt på pålegget. Dette fikk HRS til å utarbeide rapporten, Norske jenter kjønnslemlestes.

- Også gutter skades ved omskjæring:

I Sverige kan gutter omskjæres ved sykehuset av profesjonelt helsepersonell. Tilbudet kom for fire år siden, men det fungerer ikke. Sykehusene mottar gutter med infeksjoner og arrdannelser på grunn av mislykket omskjæring hos andre aktører, melder Dagens Nyheter

I Norge er tilbudet om omskjæring av gutter ved sykehus nedprioritert, melder Dagbladet.no. Dette har ført til at egenandelen for å utføre inngrepet har økt dramatisk. Det fryktes at dette vil åpne et marked for amatører. Helse- og omsorgsdepartementet skal legge frem nye retningslinjer.

Det er først og fremst muslimer og jøder som omskjærer gutter. Selv om praksisen ikke skademessig kan sammenliknes med kjønnslemlesting av jenter, er den omstridt.


Samleside for "Norskfødte jenter kjønnslemlestes" - Case Gambia


Ungdom i Gambia:

Om flerkoneri, mobiltelefoner, kjønnslemleste, utdanning og sånn...

15.09.05: I forbindelse med vår rapport Norskfødte jenter kjønnslemlestes oppsøkte vi norskgambiske familier i Gambia. Med på reisen var Dagbladet.no som nå også publiserer artikler om ungdom i Gambia under vignetten "Hva skjer'a?"

Blant annet møter vi 20-årige Omie (bildet), som betegner seg selv som en god muslim. Hun ber fem ganger om dagen og bærer hijab, som hun forteller religionen tilsier. Omies drøm er å bli lege for å hjelpe andre, men hun mener ikke det er galt å omskjære jenter.

Les hos Dagbladet.no


Lemlestelse og barnebruder i Kenya

15.09.05: For seks kyr skulle 9-årige Salula giftes bort til en 45-årig mann, og bli hans tredje kone. Politiet fikk tips om saken og reddet henne på bryllupsdagen. Nå bor hun sammen med 50 andre jenter på et redningssenter for unge jenter som har flyktet fra tvangsgifte og lemlestelse. I følge kenyansk lov kan ikke barn under 18 år gifte seg, men likevel har hver fjerde jente fått barn innen de fyller 18, og giftet seg innen fylte 20 år. Salulas far, som påsto at han ikke visste at barneekteskap var ulovlig, er nå dømt til 1 1/2 års fengsel for ugjerningen. Les i Aftonbladet


Kjønnslemlestelse i Irak

10.08.05: En oppsiktsvekkende undersøkelse foretatt av WADI avdekker utbredte kjønnslemlestelse i Nord-Irak, der majoriteten av Norges irakiske kurdere har sine røtter. Hele 60 prosent av jenter og kvinner i området ved Kirkuk er lemlestet, rapporterer Christian Science Monitor. Det rapporteres også om kjønnslemlestelse vest i Iran, sør i Tyrkia, nord i Saudi-Arabia og i Syria og Jordan. I motsetning til i afrikanske kulturer, skal lemlesting være langt med skjult i nevnte områder, heter det.

Muslimsk kvinneAt kjønnslemlestelse også praktiseres i Irak, er HRS informert om av muntlige kilder i Norge i år 2003, uten at kildene kunne anslå verken utbredelse eller hvilke grupper av kurdere (og eventuelt andre) som er rammet av praksisen. Det er også tidigere diskutert internasjonalt om for eksempel praksisen har røtter i Saudi-Arabia. At også Jordan og Syria har islett av kjønnslemlestelse, er for oss ny informasjon. Ettersom utbredelsen av kjønnslemlestelse er på 90 prosent i nabolandet Egypt, som anses som praksisens vugge, er det god grunn til å anta at dette stemmer. Men så lenge det internasjonale samfunnet fremdeles ikke setter lemlesting av jenter høyt på dagsordenen, er temaet befengt med mangel på faktisk dokumentasjon. Til høsten handler årets TV-aksjon om vold mot kvinner internasjonalt. HRS håper pengene ikke minst vil bli brukt til å både fremskaffe dokumentasjon om kjønnslemlestelse i ulike kulturer og land, samt å prioritere forebyggende arbeid. Norske myndigheter bør også stille klare premisser til bistand i aktuelle land om å arbeide aktivt mot lemlesting av jenter.


Statsråd rystet over Stortinget som vil stoppe kjønnslemlestelse

03.06.05: Statsråd Erna Solberg går knallhardt ut i VG i dag mot at Stortinget har fulgt HRS sin anmodning om å beskytte jenter mot kjønnslemlestelse ved å innføre helseundersøkelser .- Dette er enormt krenkende overfor jentene, sier Solberg. Hva som får Solberg til å mene at å se på et jentebarns kjønnsorgan er krenkende, i motsetning til dagens praksis ved rutinemessig å ta på gutters kjønnsorgan ved helseundersøkelser, får vi kanskje svar på i løpet av dagen. Hege Storhaug skal i debatt med Solbergs statssekretær, Cathrin Bretzeg, på P3 ”Nå”, ca kl. 16.10. Temaet skal også debatteres i P1 Her og Nå kl 15.00 og på P4s debatt, Syttentretti.

Les saken hos VG NETT

Statssekretæren tør ikke møte Storhaug i debatt!
Statssekretær Bretzeg har trukket seg fra debatt med Storhaug i P3 i dag. Begrunnelsen hennes er at hun bare vil møte politikere! Dette er den samme statssekretæren som hevder at dialog er det beste virkemiddel mot kjønnslemlestelse, så da kan en jo spørre seg: Vil hun ikke møte eksempelvis somaliske kvinner og menn heller? Vil hun at dialogen skal føres på bakrommet politikere mellom? Eller er sannheten at Bretzeg vet at HRS kjenner denne problematikken svært godt, og derfor tør hun rett og slett ikke? Hurra for demokratiet!


”Et slag under beltestedet”

01.06.05: Slik lyder jurist Gro Hillestad Thune sin dom over stortingspolitikerne som har fremmet forslag om at ikke bare guttebarns, men også jentebarns underliv skal kontrolleres på helseundersøkelsene for barn i alderen 0 – 4 år. Forslaget er fremmet som et ledd i kampen mot kjønnslemlestelse. Men til Kilden.no (forskningsrådet) er Hillestad Thune klar i sin dom: Diskriminerende og konfronterende, ydmykende og nedvurderende.

Vi spør: Er ikke dette de ”godes” brist på logikk og humanisme?

Les Hege Storhaugs kommentar


HRS får gjennomslag for tiltak mot kjønnslemlestelse

20.05.05: Kommunalkomiteen på Stortinget har avgitt sin innstilling til St.meld. nr. 49 Om mangfold gjennom inkludering og deltakelse - Ansvar og frihet. Komiteen stiller en rekke krav til innvandrings- og integreringspolitikken som er mer konkrete enn det regjeringen har lagt opp til. Av komiteens 42 forslag, er det flertall for syv av forslagene. Komiteen ber regjeringen om å utrede såkalt klinisk observasjon av alle barns kjønnsorganer ved dagens helsekontroller. Flertallet ber også Erna Solberg utrede om ikke dette bør bli obligatorisk. Dette er tiltak som HRS har kjempet for i flere år. I tillegg foreslås det et forsørgerkrav for alle som henter ektefelle til Norge, og en obligatorisk viljeserklæring fra alle norske statsborgere som inngår ekteskap i et annet land. Sistnevnte er et viktig ledd i arbeidet mot tvangsekteskap, da det innebærer at en må signere en erklæring før en forlater Norge om at en skal gifte seg i utlandet. Da blir det vanskeligere å overrumple unge med et ekteskap mens en er på ”ferie”.

Kommunalkomiteens innstilling


Seksuell lemlesting av jentebarn - krever ny politikk

07.02.05: I ti år har den norske loven mot kjønnslemlestelse eksistert – uten å ha vært rettslig prøvd en eneste gang. Dette faktumet vitner om at staten ikke makter å beskytte de kanskje aller mest sårbare blant oss mot særdeles grove overgrep, dvs. jentebarn av i hovedsak afrikansk opprinnelse.

Knyttet til den internasjonale dagen mot kjønnslemlestelse (6.februar) arrangerte HRS seminar i forrige uke, med støtte fra bl.a. Institusjonen Fritt Ord. Vi fikk besøk av to ledende franske kvinner innen arbeidet mot kjønnslemlestelse, advokat Linda Weil-Curiel og legen Emanuelle Piet.

Budskapet deres var krystallklart; aktive helseundersøkelser av ytre kjønnsorgan og straffeforfølgelses av avdekket lemlesting må til for å stoppe den barbariske tradisjonen.

Les Rita Karlsen (HRS) sin kommentar

Les om Weil-Curiel og Piet i "Redder jenter fra kniven." Del 1 (pdf-format) og del 2 (pdf-format).
Gjengitt etter tillaltelse fra Dagbladet.


Ingen anmelder kjønnslemlestelse

07.09.04: Arild Aambø, leder av Primærmedisinsk verksted, mener at loven mot kjønnslemlestelse er til hinder for å stoppe kjønnslemlestelse. Etter hans mening vil den ytterligere skjerpingen, den såkalte avvergelsesplikten, medføre at virksomheten går ytterligere under jorden fordi de er redd for å bli politianmeldt. HRS er uenige med Aambø, og mener at det ikke bare bør være en plikt å avverge en kjønnslemlestelse, men også en plikt å melde fra om avdekket kjønnslemlestelse. Kjønnslemlesting er forbudt i Norge, og derfor bør de som praktiserer dette også ta sin eventuelle straff. Men for å avdekke kjønnslemlestelse, må vi også ha et helseapparat som fanger opp at en kjønnslemlestelse er utført. Dette kunne vi gjort hvis det var lov å se på jenters underliv på helseundersøkelsene, på samme måte som gutters underliv blir undersøkt, da for å sjekke om steinene er kommet i pungen.

07.09.04: "Ingen snakker om omskjæring." Les hos NRK.no

01.09.04:
"Diskriminerende lov om kjønnslemlestelse". Les HRS' pressemelding

01.09.04:
Loven mot kjønnslemlestelse, les det nye forslaget

Les fakta om kjønnslemlestelse fra WHO, her i utdrag fra HRS' bok "Feminin integrering"


Skal vi tie om kjønnslemlestelse?

27.10.03: Regjeringen ved Helsedepartementet hadde rett før sommeren til høring et forslag om lovtillegg knyttet til dagens lov mot kjønnslemlestelse. Forslaget innebærer innføring av en avvergelsesplikt: De som gjennom sin yrkesutøvelse eller sitt arbeid får kunnskap om en forestående kjønnslemlestelse skal - uten hensyn til taushetsplikten - ved anmeldelse eller på annen måte, søke avverget kjønnslemlestelsen. Så langt alt bra.

Les HRS' kommentar


Kampen mot kjønnslemlestelse: Barnas beste - helseundersøkelser viktige!

31.05.03: Det er ingen politisk uenighet om hvor særdeles alvorlig kjønnslemlestelse er. Tvert om er det en bred enighet om at denne praksisen er fullstendig uønsket og skal stoppes. Samtlige offentlige stemmer, uansett kulturell eller religiøs bakgrunn, tar sterkt til ordet mot praksisen. Dette, kombinert med statens internasjonale forpliktelser, legger forholdene til rette for at staten både kan og må innføre tiltak for å optimalt sikre at jenter bosatt i Norge ikke utsettes for kjønnslemlestelse.

Les HRS' kommentar

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 [email protected] © HRS 2002 - 2007