| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Islam > Sentrale debatter

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

Drapet på van Gogh i Nederland - et nederlag for ytringsfriheten

Kommentar av Rita Karlsen, HRS

Tirsdag 2. november 2004 var dagen da Nederland ble forandret.
Theo van Gogh
Filmregissøren Theo van Gogh (47) blir brutalt drept på åpen gate i Amsterdam. van Gogh var en aktiv debattant som gjennom filmer, tv-programmer, bøker og artikler, provoserte mange med sine sterke og tildels unyanserte fremstillinger. Men selv om van Gogh ble betraktet som både kontroversiell og en provokatør, opplevde han seg ikke truet. Han brukte ytringsfriheten for det han opplevde den er verdt. De siste årene interesserte van Gogh seg for islams kvinnesyn, og slik kom han i kontakt med den somaliskfødte parlamentarikeren Ayyan Hirsi Ali. Hirsi Ali har de siste årene markert seg om en særdeles sterk stemme i kampen mot kjønnslemlestelse og undertrykking av kvinner og barn i islams navn. Hun har også offentliggjort at hun har forlatt islam. Hirsi Ali la frem et manuskript for van Gogh - dialogene i det som ble til filmen Submission (Underkastelse) om undertrykking og vold mot kvinner i islams navn. Resultatet ble presentert i beste sendetid på nederlandsk TV i august. Planen videre var at de skulle lage en oppfølger, Submission 2, en film sett fra mannens ståsted.

Rett etter drapet på van Gogh ble en nederlandskfødt marokkaner anholdt. Den 26-årige Mohammed B., med dobbelt statsborgerskap, ble observert mens han utførte det grusomme drapet. Vitner fortalte at van Gogh ble skutt med en rekke skudd, men lå likevel på kne foran sin drapsmann og ba han slutte: "Vi kan forsatt snakke om det", bønnfalte van Gogh. Da fikk han strupen skåret over. Det ble raskt avdekket at morderen tilhører en muslimsk ekstremistgruppe med link til internasjonal terror. Også seks andre personer med tilknytning til denne gruppen, ble pågrepet noen dager etter mordet. Mohammed B. festet, med kniv, et brev på liket av van Gogh. Der kom det klart frem at det var van Goghs film 'Submission' som provoserte frem drapet. Brevet inneholdt også direkte trusler mot fremtredende politikere, inkludert Ayaan Hirsi Ali: "Med ditt frafall har du ikke bare vendt deg bort sannheten, men du marsjerer sammen med ondskapens soldater. Du blir brukt for å spy usannheter mot islam og Muhammed, Allahs sendebud. Dette brevet er et forsøk på å stanse deg for alltid". For øvrig omtales religionsstifteren Muhammed på denne måte i brevet: "Fred og velsignelse være med Emiren for De Hellige Krigere, den leende drapsmannen Muhammed, Allahs sendebud, hans familie og venner og dem som følger ham trofast til Dommens dag."

Har du sett filmen 'Submission'?
Filmen Submission, som utløste drapet på Theo van Gogh, og drapstrusler på en rekke politikere i Nederland, er lagt ut på Internett. Filmen er en gripende politisk pamflett, der en kvinne forteller om de overgrep hun utsettes for i islams navn, til tross for at hun oppfyller de strengeste krav til islamsk sømmelig adferd; hun dekker seg helt til, hun går aldri ut utenom i de aller nødvendigste ærend, og da først etter å ha fått tillatelse fra sin far. Hun bærer ingen smykker eller annet pynt som kunne vekke menns oppmerksomhet, og hun bruker myke sko for at ingen menn skal høre at en kvinne kommer gående. Likevel utsettes hun for vold, tvangsekteskap og seksuelle overgrep innad i storfamilien. Hun sier: ”Jeg har ikke gjort annet hele livet mitt enn å vende meg til deg (Allah, red.merk.), og nå når jeg under mitt slør ber om frelse, er du like taus som den graven som jeg lengter etter.”


Theo van Gogh
- egen lenkeside

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00[email protected]© HRS 2002 - 2005