| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Ekteskap > Arrangerte- og tvangsekteskap > Kompetanseteamet mot tvangsekteskap – halvårsrapport

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

29.06.05, Human Rights Service ®

Knallhard kritikk av barnevernet

Utlendingsdirektoratet, Norges Røde Kors og politiet, har etablert et kompetanseteam med mål om å bidra til å øke innsatsen, kvaliteten, og kompetansen på arbeidet som gjøres i forhold til tvangsekteskap og annen æresrelatert vold i Norge. Teamet, som per 1. mai 2005 hadde vært operativ ca. 6 måneder, har levert sin første halvårsrapport (pdf-format).

UDI er en sentral instans i arbeidet mot tvangsekteskap både når det gjelder praktiske løsninger, lovregulering og integrering. UDI besitter i utgangspunktet bred kunnskap om de berørte minoritetsgruppene. Teamets arbeid innebærer en mulighet for å bygge viktig kompetanse på dette området som vil kunne komme både utlendingsmyndigheter og andre berørte etater til gode.

Kompetanseteamets hovedaktivitet i perioden har vært å koordinere innsatsen i forbindelse med enkeltsaker meldt til teamet. Kompetanseteamet har i perioden mottatt flest saker fra Røde Kors. Deretter kommer politiet og barneverntjenesten. Saker fra politiet kommer gjerne til teamet via politiets representant i teamet. Dette dreier seg om saker både i og utenfor Oslo.

Av totalt 40 saker, som involverte 45 personer, var 12 nasjonaliteter representert. De største gruppene gjaldt personer med pakistansk bakgrunn, deretter personer med kurdisk bakgrunn. I tillegg var det saker fra Ghana, El Salvador, India, Iran, Tyrkia Marokko m. fl. Henvendelsene dreier seg hovedsakelig om tvangsekteskap, trusler og vold forbundet med tvangsekteskap, men også dumping av barn. Drøyt halvparten av personene som er berørt gjelder personer under 18 år. Dermed sier det seg selv at barnevernets rolle i disse sakene er viktig.

Men kompetanseteamet stiller spørsmål ved barnevernets kompetanse knyttet til disse problemstillingene, for eksempel til å foreta trusselvurdering, men også i forhold til at barnevernet i flere saker velger å se bort fra politiets trusselvurdering.

I følge kompetanseteamet er barnevernets kompetanse på minoritetsbefolkningen generelt, og på denne typen konflikter spesielt, tilfeldig og prisgitt enkeltpersoners eget initiativ. Dette gjelder både generell kunnskap om de relevante landene, ekteskapsmønstre, æresbegrep, barns situasjon i familien, migrasjonsspørsmål og kjønnsspesifikke forskjeller. Situasjonen er ikke bedre i Oslo enn i resten av landet.

Det er bare barneverntjenesten som kan sette inn hjelpetiltak, akuttplassere barn eller gå til omsorgsovertakelse. Kompetanseteamet mener at barneverntjenesten generelt i større grad bør kontakte politiet i spørsmål som gjelder trussel- og sikkerhetsvurderinger i enkeltsaker, dersom hjelpeinstansen selv ikke har kompetanse på dette.

I rapporten legger kompetanseteamet også vekt på viktigheten av at barneverntjenesten etablere plasseringstilbud som passer for denne gruppen barn, og som tar høyde for deres spesielle behov for sikkerhet og omsorg.

Se også nyhetsoppslag på Dagsrevyen 28.juni om barnevernet

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 [email protected] © HRS 2002 - 2005