Falske syriske pass og EU-pass til salgs i full offentlighet i Tyrkia

Menneskesmuglere selger falske syriske pass og EU-pass, og samler migranter og flyktninger hver natt på Aksarayplassen i Istanbul for å frakte dem inn i Europa. Smuglerne bestikker det tyrkiske politiet til å slippe migrantene gjennom veisperringer og gjerder, skriver Berlingske. De falske passene koster opptil 75.000 danske kroner (92.962,- NOK)…

Menneskesmuglere selger falske syriske pass og EU-pass, og samler migranter og flyktninger hver natt på Aksarayplassen i Istanbul for å frakte dem inn i Europa. Smuglerne bestikker det tyrkiske politiet til å slippe migrantene gjennom veisperringer og gjerder, skriver Berlingske. De falske passene koster opptil 75.000 danske kroner (92.962,- NOK) stykket.

passport11

Andre kjøper falske EU-pass og bestikker seg vei gjennom tyrkiske flyplasser for å fly til mer velstående land i Europa.

– Bare 20 prosent av personene i mine grupper er syrere, sier den syriske menneskesmugleren «Ahmad» til Berlingske.

Den lyssky handelen med falske pass foregår i mange tilfeller i full offentlighet på Aksarayplassen.

I den seneste uge har Berlingske talt med flere menneskesmuglere i Tyrkiet. Kontakten er blevet etableret ved direk­te henvendelse til smuglerne, hvoraf to af dem var villige til at føre længere samtaler. Begge samtaler fandt sted på smuglernes modersmål, arabisk. Den ene på et bordel i Izmir, den anden på et torv og på en cafe i Istanbul.

I Tyrkia selges både falske syriske pass og EU-pass som varmt hvetebrød.

Hver natt kommer omtrent 300 migranter til Aksarayplassen i Istanbul på vei til Europa. Menneskesmuglerne har hver sine grupper og ordner alt fra falske pass til plass i gummibåter. Det er et velorganisert marked, spesialisert på å skaffe adgang til Europa, opplyser Berlingske. Det tyrkiske politiet bestikkes, men migranter fra Nordafrika, Tjetjenia, Albania og Irak kommer også til Istanbul for å kjøpe falske syriske pass, ettersom det for tiden er den beste måten å oppnå asyl i EU-landene på.

«Ahmad» forteller Berlingske at han personlig har sendt mer enn 2000 migranter til Europa i 2015. – Bare 20 prosent av dem med syriske pass har vært ekte syrere. Flesteparten er migranter som har kjøpt syriske pass på det tyrkiske markedet, sier han.

Berlingske har fått bekreftet at samtlige medlemmer i en syrisk familie ankom Malmø på hvert sitt falske EU-pass for halvannet år siden. De betalte 75.000 danske kroner (92.962,- NOK) per pass.

En anden syrisk statsborger vil de kommende dage påbegynde sin rejse til EU med et falsk tysk pas, som han har anskaffet sig på det sorte marked i Istanbul for lidt under 70.000 kroner.

Og i den gruppe Ahmad var ansvarlig for den sene aften i Istanbul, sad en afhopper fra præsident Bashar al-Assads hær, som Berlingske har talt med. Han er sluppet ud af Syrien ved at bruge et pas med sin brors navn. Han nåede frem til Europa for nogle dage siden.

Ahmad forklarer prisniveauet og reglerne for pas på det sorte marked. En syrer, der køber sig til et nyt syrisk pas, skal af med 1.000 euro (7.500 kroner), mens en ikke-syrisk araber eller tjetjener skal betale fem gange så meget for et syrisk pas.

Logikken er, at ikke-syrerne udnytter krigen i Syrien til at komme til Europa. Og det skal de betale ekstra for. De er migranter og tager pladser for syrere, der virkelig lider nød.

I begynnelsen av september opplyste også EUs grenseagentur Frontex om at det var et marked for falske syriske pass i Tyrkia og at mange kjøper dem. Ifølge Frontex skyldes det blant annet at både Tyskland og Sverige har annonsert at alle syrere i praksis blir innvilget asyl.

Således er det i høj kurs at være syrer, og grænseagenturet Frontex advarer nu om, at der særligt i Tyrkiet er opstået et marked for falske, syriske pas.

«Der er personer, som er i Tyrkiet nu, og som køber falske, syriske pas, fordi de ved, at syrere får asyl i alle EU’s medlemsstater,» siger chefen for Frontex, Fabrice Leggeri, til den franske radiostation Europe 1.

Leggeri la til at de som kjøper de falske passene som regel er personer som snakker arabisk, at de fleste kommer fra Nordafrika eller Midtøsten og har status som økonomiske migranter. På spørsmål om potensielle terrorister kan ha fått adgang til EU under dekke av å være syriske flyktninger, svarer han at det ikke finnes noen bevis for det, men at det ikke er umulig.

«Ahmad» har naturligvis ingen kontroll på hvem eller hva han sender inn i Europa, men han hevder å vite at noen er medlemmer av terrororganisasjonen Den islamske stat (IS):

Ahmad ved ikke, om nogle af dem, han har sendt af sted, er medlemmer af Islamisk Stat:

»Det kan man ikke se. IS-krigerne barberer skægget, når de forlader Syrien, og ligner os andre. Men jeg ved, de er her,« siger han.

Som menneskesmuglere flest er syriske Ahmad ikke tynget av etiske spørsmål, men driver som smugler for å tjene penger til å forsørge familien som lever i Egypt. Inntekten fra en vanlig jobb i Tyrkia strekker ikke til. Derimot har han en viss omtanke for sine landsmenn ift at andre nasjonaliteter utgir seg for syrere:

»De rider på ryggen af den syriske befolkning til Europa, og vi syrere risikerer, at hele verden får et vrangbillede af os, hvis ikke-syrerne skaber problemer i Europa. Så er det os, der får skylden,« siger han, da vi sidder med ham på en kældercafe i nærheden af Aksaray-pladsen. Udenfor ligger syrere, kurdere, tjetjenere, albanere og enkelte afrikanere og sover på tæpper og poser.

De fleste af dem, der køber pas, bliver smuglet ind i Europa via Middelhavet i gummibåde. I prisen, de betaler, er bestikkelse af de tyrkiske politipatruljer inkluderet. I gennemsnit bliver en gruppe stoppet to gange, og hver gang får politiet 800 dollar (5.300 kroner) i kontanter for at lade dem køre videre. Dem, der har råd, kan købe europæiske pas og betale for at få en »sikker« gennemgang i lufthavnen. Franske, canadiske, tyske og amerikanske pas plus en tur gennem lufthavnen koster 75.000 kroner.

I noen tilfeller blir ansatte i den tyrkiske passkontrollen bestukket til å la innehavere av falske pass passere. Andre ganger kjøper syriske statsborgere flybillett til Libanon, som ikke har visumplikt. Vedkommende går gjennom passkontrollen og får boardingkort til flyet til Libanon, men ved gaten står en smugler og gir vedkommende f.eks. et tysk pass og boardingkort til et fly som skal til Europa.

Den tyrkiske journalist Sefik Dinç var en af de første, der skrev om de falske pas i Istanbul. Han gik under jorden som syrisk flygtning og pruttede sig til et finsk pas for lidt under 4.000 kroner. Han stod med passet i hånden efter kun to dage i en af Aksaray-pladsens sidegader.

Det gav ham et indtryk af den verden, Ahmad er en del af. En verden, hvor den tyrkiske mafia, iranske dokumentfalsknere og arabiske mellemmænd mødes for at score enorme indtægter på de flygtninge og migranter, der sætter livet på spil for at nå frem til Europa.

Dinç fant aldri frem til bakmennene, men fikk se maskinene som fremstiller pass. Disse betjenes hovedsakelig iranske statsborgere, men Dinç fikk et klart inntrykk av at maskinene var av en art som bare statsmaskineriet har til rådighet, opplyser Berlingske.

Smuglerne opererer i praksis i full offentlighet i Tyrkia og fra tyrkiske myndigheters side førte Dinçs gravearbeid bare til en overfladisk politietterforskning. Smuglernettverket forble operativt.

Berlingske: Falske pas er en god forretning