Ubegrenset ytringsfrihet så lenge den ikke blir brukt på feil måte?

Minst seks forfattere har trukket seg fra den amerikanske PEN-gallaen fordi organisasjonen vil hylle det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Begrunnelsen er at de ikke kan støtte måten magasinet «portretterer Muhammed og andre muslimer på». Så langt har forfatterne Michael Ondaatje, Francine Prose og fire andre trukket seg i protest mot…

Minst seks forfattere har trukket seg fra den amerikanske PEN-gallaen fordi organisasjonen vil hylle det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Begrunnelsen er at de ikke kan støtte måten magasinet «portretterer Muhammed og andre muslimer på».

Så langt har forfatterne Michael Ondaatje, Francine Prose og fire andre trukket seg i protest mot hyllesten og utdelingen av en særlig æresmedalje til Charlie Hebdos redaksjonsmedlemmer som ble drept i terrorangrepet i januar.

Prose har tidligere vært formann for USAs PEN. Hun understreker at hun til enhver tid vil kjempe for en ubegrenset ytringsfrihet og at hun er rystet over terrorangrepet i Paris. Imidlertid mener hun at man ved å gi prisen til Charlie Hebdo også gir uttrykk for beundring og respekt for magasinets innhold og redaksjonelle linje, hvilket Prose er sterk motstander av:

«Jeg kan ikke se mig selv selv være blandt publikum, når det giver stående ovationer for Charlie Hebdo.»

Gallaen i New York er kulminationen på PENS ugelange World Voices Festival og udover Prose og Ondaatje har foreløbig forfatterne Teju Cole, Rachel Kushner, Taiye Selasi og Peter Carey trukket sig. Det er ikke usandsynligt, at flere forfattere vælger at trække sig fra gallaen.

Inden forfatterne trak sig, udsendte den nuværende formand for PEN American, Andrew Solomon, en erklæring i hvilken han erkendte, at mange følte sig krænkede over nogle af Charlie Hebdos tegninger, men at han stadig fandt prisen passende.

I sin erklæring skriver Solomon blandt andet:

«Det er uden tvivl et faktum, at udover at provokere til voldelige handlinger fra ekstremister, så har Charlie Hebdo-tegningerne også fornærmet andre muslimer og mange andre af de grupper, som blandet har angrebet.»

Formanden understreger endvidere, at det ikke er Charlie Hebdos hensigt at fornærme muslimer, men snarere at protestere mod at et lille mindretal søger at styre, hvordan flertallet må udtrykke sig.

Jyllands-Posten: Forfattere stærkt utilfredse over Charlie Hebdo-hyldest