Innvandring

Dansk politi slår alarm

Menneskesmuglerne vinner, flyktningene taper. Slik lyder konklusjonen til dansk politi. Politiet forteller blant annet at krigen i Syria utnyttes av falske asylsøkere, syrere som har bodd utenfor Syria i mange år, for å komme seg til en velferdsnasjon som Danmark. Politiet tar også til ordet for at EU bør reorganisere hele håndteringen av de store menneskestrømmene.

Det er kilder sentralt plassert i politiet som arbeider med nyankomne asylsøkere som advarer mot falske asylsøkere, ifølge politiets fagblad sin hjemmeside:

– De ankomne er syrere. Men det er syrere, som i mange år har boet uden for Syrien. Jeg møder familier, hvis børn går på universitetet i Istanbul, og som har levet uden for Syrien i måske otte år eller mere, siger en kilde, der har arbejdet med udlændingeområdet siden år 2000.

– Det er ikke de rigtige flygtninge, der kommer. De her mennesker er nøje udstyret med viden om, at hver person over 18 år får 10.500 kroner hver måned af staten. De ved, hvor mange håndklæder man får udleveret i Center Sandholm (Danmarks største asylmottak, red. anm.), og de har hørt, at man får et gratis fjernsyn af kommunen. De har iPhones med sig og tøj på, som vidner om et helt andet liv end den flygtningelejr, de burde komme fra. Samtidig sidder der mennesker i store lejre i Istanbul og Libanon, som er flygtet fra død og ødelæggelse, men ikke får hjælp, siger kilden.

Ingen overraskelse

Politiet hevder videre at det ikke er noen overraskelse at Danmark «plutselig» opplever en sterk vekst i antallet asylankomster. Både politiets Nationale Udlændinge Center og eksperter ved de ytre grenser har lenge kunne fortelle at Danmark ligger på andreplass over destinasjoner som står øverst på især syrernes ønskeliste. Det fremgår blant annet i intervju ved ankomst. Det er kun Sverige som er mer attraktiv å søke asyl i.

Grunnen til at Danmark er blitt så attraktiv hos asylsøkerne, er at det er blitt svært enkelt, og raskt, å få familiegjenforening hvis en selv har oppnådd oppholdstillatelse. I politiet antar man hvilken vei praksisen vil ta:

– Min spådom er, at vi om et par måneder vil se mange uledsagede børn dukke op. Forældrene finder ud af, at det går endnu hurtigere med at ekspedere en familiesammenføring, hvis barnet kommer alene.

Også politikilder fra Center Sandholm og fra Frontex-arbeidet ved de ytre grenser bekrefter at reelle flyktninger svært sjeldent klarer å få hjelp. De falske asylsøkerne er blitt vervet av agenter fra menneskesmuglerorganisasjoner. De blir tilbudt falske dokumenter, transport og rådgivning mot en stor sum penger, fortrinnsvis i dollar eller euro. For menneskesmuglerne handler det om milliardbeløp i lomma, uten særlig risiko, for de falske asylsøkerne handler det om drømmen om et bedre økonomisk liv – finansiert av velferdsnasjonen. I denne «drømmen» inngår ingen tanke om å gjøre sin plikt før en krever sin rett.

EU bør ta grep

Politiet mener at situasjonen er et eksempel på at Europa ikke samarbeider. Vi blir bare en samling Schengen-land som skyver problemene mellom oss. Dansk politi tar nå til ordet for at EU bør reorganisere hele håndteringen av de store menneskestrømmene som kommer til Europa. For øvrig et forslag som er helt i tråd med forslaget som ble fremlagt i Fremskrittpartiets Bærekraftutvalgsrapport.

– EU bør gøre mere for, at det er de rigtige, der bliver hjulpet. Man burde i højere grad gøre noget for at hjælpe i nærområderne. EU kunne i fællesskab etablere flygtningelejre, som bliver drevet af EU, og herfra vælge dem, man vil give opholdstilladelse. På den måde kunne EU i højere grad fordele flygtningene landene imellem. Som det er nu, kommer Skandinavien til at tage uforholdsmæssigt mange.

Som HRS har sagt før, det er et tidsspørsmål før ett eller annet land i Europa går i bresjen for å samordne og reorganisere asylinstituttet – der andre land vil slutte seg til – med eller uten EU.