Forskjellsbehandling og diskriminering

Mobbens veto

En kunstutstilling i London ble stengt etter èn dag i London etter at aktivister beskyldte den for rasisme. Den kontroversielle utstillingen, som i de siste månedene har vært på 12 forskjellige steder i verden, ble gjenstand for voldsom kritikk i sosiale medier i Storbritannia og demonstranter utenfor museet krevde at…

En kunstutstilling i London ble stengt etter èn dag i London etter at aktivister beskyldte den for rasisme. Den kontroversielle utstillingen, som i de siste månedene har vært på 12 forskjellige steder i verden, ble gjenstand for voldsom kritikk i sosiale medier i Storbritannia og demonstranter utenfor museet krevde at utstillingen skulle stenges øyeblikklig.

Det har også blitt fremsatt alvorlige trusler mot de medvirkende, arrangører og publikum.

Lukningen af «Exhibit B» har nu udløst en voldsom debat om kunstneres ret til at ytre sig.

Med sin udstilling, der også præsenterer en række levende sorte modeller, har Brett Bailey ønsket at berette om de afrikanske slaver og asylansøgere under kolonitiden i Storbritannien.

Hans ret til at gøre det anfægtes af ingen, men måden han har valgt at gøre det på, har vakt vrede.

Instruktøren har brugt metoder og virkemidler, som man kender det fra 1800-tallets udstillinger af sorte og andre menneskeracer som var de dyr i en zoologisk have. Et fænomen, der var ganske udbredt i både England og USA.

Barbican senteret uttaler at det ble umulig for dem å holde utstillingen åpen på grunn av «protestenes ekstreme natur» og de alvorlige truslene mot samtlige involverte:

«Vi mener virkelig, at dette show burde vises i London og er oprigtig bekymrede for hvilke konsekvenser det får for kunstnere og performeres frie ret til at ytre sig.»

En av de ledende aktivistene bak protestene, Sara Myers, har flere ganger kalt utstillingen for «skandaløs rasisme» og oppfatter avslyningen som en stor seier.

Kunstneren Brett Bailey, hvis mål med utstillingen var å skape debatt, uttrykker bekymring for avlysningen:

«Ønsker nogen af os virkelig at leve i et samfund, hvor det at udtrykke sig bliver undertrykt, forbudt, gjort tavst og frataget muligheden for at blive gennemført? Mit projekt er nu blevet lukket. Hvad lukker man i morgen?»

Jyllands-Posten: Udstilling lukket: Beskyldt for racisme