Terrorisme og ekstremisme

Ni år fengsel og utvisning

Den 29 år gamle somalieren som prøvde å drepe Kurt Westergaard med øks, fikk ni års fengsel for terror og påfølgende utvisning. Dette er den første konkrete dommen for utført terror i Danmark noensinne.

Hege Storhaug, HRS

Muhudiin Mohamed Geeles ble dømt for terror, forsøk på å drepe Kurt Westergaard og for vold mot politiet. Straffeutmålingen kom i dag, og Geeles skal først sone ni år i dansk fengsel før han deporteres fra landet.

Den spinkle somaliske mand, med lette briller, tæt sort hår og et pjusket hageskæg fortrak ikke en mine, da straffen blev læst højt.

Det er første gang i Danmark, at en person bliver dømt for en konkret terrorhandling. I de tidligere danske terrorsager har de dømte kun været i forberedelsesfasen, og alligevel har de dømte fået straffe på op til 12 års fængsel.

Forsvareren anket saken. Niels Christian Strauss mener at Geeles ikke kan dømmes for terrior når det var angrep på en enkeltperson.

«Efter min opfattelse er det ikke oplagt, at der er tale om terror, og vi er i et uklart område rent lovmæssigt.»

Anklageren, statsadvokat Kirsten Dyrman, mener imidlertid at angrepet på Kurt Westergaard var egnet til å skape uro, kaos og redsel i befolkningen. Derfor ble terrorpragrefen benyttet.

Selv har Muhudiin Mohamed Geeles under hele sagen nægtet sig skyldig i anklagerne om terrorisme og drabsforsøg mod en politibetjent og har kun erkendt at have overtrådt våbenloven ved at bære en kniv, der var mere end syv cm lang. Han har i retten forklaret, at han kun ville skræmme Kurt Westergaard, så han kunne ”holde op med at prale med sine tegninger”.

Øksemannen fikk ni års fengsel